r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Tegenlicht Meet Up: Slag aan de Donau, Amsterdam

datum 11 april 2018 20:00 - 22:00
plaats Amsterdam
locatie Pakhuis De Zwijger, Piet Heinkade 179 1019 HC Toon locatie
zaal IJ Zaal
aanwezigen J. (Judith) Sargentini e.a.
organisatie Pakhuis de Zwijger ism VPRO Tegenlicht

Het Hongarije onder premier Viktor Orbán is xenofoob en extreem nationalistisch. Denk aan hekken aan de grenzen, een rem op de persvrijheid en een progressieve universiteit als staatsvijand. Maar één miljardair en filantroop werkt dit conservatieve beleid actief tegen: George Soros. Als een doorn in het oog van de premier staat er in Boedapest een door Soros opgerichte universiteit om de Europese intellectuele elite van de toekomst aan te trekken en de waarden van de 'open samenleving' te propageren. Hoe speelt de tweestrijd tussen deze twee heren uit nu de druk wordt opgevoerd door de aankomende verkiezingen?

Wat gaan we doen?

  • We openen de avond met een interview met regisseur Jos de Putter over het maakproces van de documentaire, waar hij een licht schijnt op het Hongarije van Viktor Orbán.
  • Daarna een Skype gesprek met Orsolya Lehotai, een afgestudeerde student van de CEU, over haar ervaringen toen Viktor Orbán actief met beleid haar universiteit raakte. Zij organiseerde hier vorig jaar een groot protest met meer dan 80.000 deelnemers tegen.
  • Vervolgens een interview met hoogleraar Don Kalb over de rol en de positie van de CEU in Hongarije. Als socioloog heeft hij 15 jaar in Boedapest gewoond, waar hij het departement sociologie aan de CEU oprichtte en vormgaf.
  • Afsluitend een inhoudelijk diepgaand gesprek met Europarlementariër Judith Sargentini en docent Michiel Luining over de verhouding van Europa tot Hongarije. Europarlementariër Judith Sargentini werkt ook als rapporteur over de rechtsstaat Hongarije en presenteert haar bevinden een dag later aan het Europees parlement. Wij krijgen alvast een voorproefje.


Inhoud

1.

Meer over...

2.

Meer informatie

Terug naar boven