r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

Europees Hof van Justitie wil echte rechters bij investeringsruzie

dinsdag 6 maart 2018, 12:19
Vrachtschip in Rotterdam
Bron: © Hans Nielen

LUXEMBURG (ANP) - Conflicten tussen een buitenlandse privé-investeerder en een EU-land mogen niet via geschillencommissies worden uitgevochten. Er moeten echte rechters aan te pas komen, zegt het Europees Hof van Justitie in een zaak tussen het Nederlandse verzekeringsbedrijf Achmea en Slowakije.

Volgens het hof zijn dergelijke arbitrageprocedures, ISDS genoemd, tegen de EU-regels. De panels zijn niet bevoegd om zich bij zulke conflicten uit te spreken. Daarmee zet het hof in feite een streep door het ISDS-beding in de 196 bilaterale verdragen die bestaan tussen EU-lidstaten.

Slowakije trok aan de bel nadat het in 2012 via zo’n procedure was veroordeeld tot de betaling van 22,1 miljoen euro aan Achmea. Dat had een dochterbedrijf in Slowakije opgericht nadat de zorgverzekeringsmarkt er in 2004 was opengesteld voor particuliere investeerders. In 2006 draaide het land de liberalisering echter deels terug waardoor Achmea forse schade opliep.

De bescherming van investeerders in handelsverdragen is een heikel onderwerp. In het in 2017 deels in werking getreden verdrag tussen de EU en Canada, CETA, zijn bepalingen over conflictbeslechting weggelaten. Brussel werkt aan de oprichting van een internationale 'geschillenrechtbank'.

Delen

Ook redacteur worden van deze site?

Bekijk onze stagevacature

Terug naar boven