r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Wáááát, nog eens 30 miljard!?, Amsterdam

datum 29 maart 2018 20:00
plaats Amsterdam
locatie Pakhuis De Zwijger Toon locatie
aanwezigen A.W.A. (Arnoud) Boot, R. (Rens) van Tilburg e.a.
organisatie Pakhuis De Zwijger

Onder leiding van de Europese Centrale Bank (ECB) is sinds 2009 meer dan €2.000.000.000.000 in de economie gebracht. Een ongekend bedrag voor zo'n korte tijdsperiode. Het opkoopprogramma (dat ook wel bekend staat als 'quantative easing') begon in 2015 en is al een paar keer verlengd. Begin dit jaar werd bekend dat de ECB ermee doorgaat. Elke maand 'pompt' de bank nog steeds 30 miljard euro in de economie. Waarom? Waar komt dat geld vandaan? Wat is het doel van het opkoopprogramma? En wat zijn de gevolgen voor onze economie? Kunnen we eigenlijk nog wel stoppen? En welke alternatieve maatregelen zijn dan mogelijk? We gaan in gesprek met bankiers, wetenschapper en experts.

Met in dit programma onder anderen

Arnoud Boot

Hoogleraar Corporate Finance and Financial Markets aan de UvA, voorzitter van de Bankraad and tevens Raadslid van de WRR

Marieke Blom

Hoofdeconoom ING Nederland

Rens van Tilburg

Onderzoeker en publicist, Sustainable Finance Lab/UU en Volkskrant

Edin Mujagic

Macro en monetair econoom, auteur van o.a. 'Geldmoord'

Thomas Bollen

Journalist Follow the Money

Daniël van Schoot

Econoom RaboResearch Global Economics & Markets

Wat gaan we doen

  • Hoogleraar Corporate Finance and Financial Markets aan de UvA en voorzitter van de bankraad van de Nederlandsche Bank (DNB) Arnoud Boot vertelt over het beleid van de Europese Centrale Bank. Waarom brengen de centrale banken per maand 30 miljard euro in de economie?
  • Journalist bij Follow the Money Edin Mujagic neemt het beleid verder onder de loep. Wat zijn de gevolgen? Is de economische groei van de afgelopen jaren bijvoorbeeld te danken aan het beleid en hoe relateert het aan de lage spaarrente?
  • Samen met hoofdeconoom bij de ING Marieke Blom en medewerker bij RaboResearch Daniël van Schoot praten we vervolgens verder over de gevolgen van het beleid. Wat merken de ING en de Rabobank en hoe kijken zij tegen het beleid van de centrale banken aan?
  • Tot slot zal Arnoud Boot samen met de directeur van het Sustainable Finance Lab Rens van Tilburg en monetaire-journalist bij Follow the Money Thomas Bollen onderzoeken of er alternatieven voor het beleid mogelijk zijn. Kunnen we bijvoorbeeld de 30 miljard direct aan de burgers in Europa geven? Of kunnen we het investeren in infrastructuur of de duurzame economie?

Lees meer

Meer dan €2.000.000.000.000, maar hoeveel precies?

En bekijk hier VPRO Tegenlicht 'Geldscheppers'

Maarten Schinkel, economieredacteur van NRC Handelsblad, volgt het spoor van het gecreëerde geld en onderzoekt de effecten van Draghi’s maandelijkse geldinjecties. Welke bijeffecten heeft dit gigantische monetaire experiment? En waarom lijken die talloze miljarden tot nu toe elke economische theorie te tarten?

Hoera, de crisis is voorbij! Toch?


1.

Meer over...

Terug naar boven