r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

'EU overweegt antwoord op staalheffing VS'

vrijdag 2 maart 2018, 22:47
Een productielijn van auto's

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie overweegt een importheffing van 25 procent op circa 3,5 miljard dollar aan geïmporteerde goederen uit de Verenigde Staten. Dat zou volgens anonieme bronnen van persbureau Reuters het antwoord van Brussel zijn op de importheffingen op staal en aluminium, die de Amerikaanse president Donald Trump heeft aangekondigd.

De plannen van Trump zorgden vrijdag voor een wereldwijde angst voor een mogelijke handelsoorlog. De Europese beurzen gingen hierdoor bijvoorbeeld stevig omlaag. Kenners zijn bang dat de EU en China met krachtige tegenmaatregelen komen, als Trump vanaf volgende week daadwerkelijk een importheffing van 25 procent oplegt voor buitenlands staal en van 10 procent voor aluminium.

Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, heeft het Amerikaanse voornemen ook al krachtig veroordeeld. De Luxemburger zei daarbij meteen dat Brussel ,,scherp zal reageren'' om Europese belangen te verdedigen. Ook heeft hij in een interview op televisie gezegd dat hij wel wat Amerikaanse producten wist, die hij met heffingen zou kunnen treffen. Het zou gaan om de motoren van Harley-Davidson, bourbon en spijkerbroeken.

China heeft eveneens gehint op een reactie, bijvoorbeeld door importheffingen op Amerikaanse sojabonen in te stellen.

Delen

Terug naar boven