r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

Brussel wil uitleg Slowakije over EU-subsidies

donderdag 1 maart 2018, 14:24
Slowaakse premier Robert Fico
Bron: © European Union, 2016

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft informatie opgevraagd bij de Slowaakse autoriteiten over mogelijk misbruik van EU-landbouwsubsidies. Het dagelijks EU-bestuur reageert hiermee op mediaberichten dat een Italiaanse maffianetwerk met banden in Slowaakse regeringskringen EU-geld zou hebben verduisterd.

De Slowaakse journalist Jan Kuciak die hier onderzoek naar deed werd afgelopen weekend doodgeschoten, samen met zijn vriendin. De politie vermoedt dat zijn speurwerk hem fataal is geworden.

De minister van Cultuur Marek Madaric trad woensdag af omdat hij het niet kon verdragen dat er een journalist is vermoord. Premier Robert Fico heeft 1 miljoen euro uitgeloofd voor de tip die leidt naar de daders. Volgens lokale media zijn er drie Italianen aangehouden.

Het Europees Parlement wil een team naar het land sturen om de zaak te onderzoeken. Voorzitter Tajani zei donderdag hier voorbereidingen voor te treffen. Een parlementsdelegatie bezocht onlangs al Malta, nadat daar een onderzoeksjournalist was omgekomen door een autobom.

Delen

Terug naar boven