r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Rutte toch bij diner EU-leiders Brussel

donderdag 22 februari 2018, 8:38
gewijzigd
Mark Rutte
Bron: The Council of the European Union

BRUSSEL (ANP) - Premier Mark Rutte schuift donderdagavond toch aan bij een informeel werkdiner met elf EU-leiders in Brussel. Hij heeft zijn agenda omgegooid om toch te kunnen aansluiten bij het etentje, waar hij onder anderen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron treft.

Rutte was uitgenodigd door de Belgische premier Charles Michel, de gastheer. Maar de minister-president zegde in eerste instantie af omdat hij volgens de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) al ,,andere verplichtingen had toen de uitnodiging kwam''. Wat die verplichtingen waren, wilde de RVD niet zeggen.

Michel ontvangt de leiders op kasteel Hertoginnendal om over de toekomst van Europa te discussiëren. Hij neemt daarmee een voorschotje op een speciale top vrijdag van de 27 EU-leiders over de gevolgen van het vertrek van de Britten uit de EU. Hij wil onderwerpen als de meerjarenbegroting na 2020 en de nieuwe samenstelling van het EU-parlement bespreken.

Aan tafel schuiven ook de Italiaanse premier Paolo Gentiloni en zijn Spaanse ambtsgenoot Mariano Rajoy aan. Daarnaast zijn de Luxemburgse, Poolse, Tsjechische, Portugese, Bulgaarse, Ierse en Finse leiders van de partij. Michel wil als bruggenbouwer functioneren. Over veel onderwerpen liggen de meningen ver uiteen.

Delen

Terug naar boven