r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

EU-subsidie Oxfam onder druk

maandag 12 februari 2018, 14:53
Humanitaire hulp van de EU - vrachtwagen met hulpgoederen
Bron: Europese Unie, 2016

BRUSSEL (ANP) - Als Oxfam Novib geen volledige duidelijkheid verschaft over seksueel wangedrag van medewerkers, staat de Europese Commissie klaar om de banden met de hulporganisatie te verbreken. ,,Wij verwachten van onze partners dat ze strikte ethische standaarden naleven’’, zei een commissiewoordvoerder.

Personeel van de Britse tak van Oxfam was in 2011 in Haïti aanwezig bij seksfeesten met jonge prostituees, erkende de organisatie vorige week. Ook zijn er berichten over wangedrag in Tsjaad. ,,De signalen moeten direct onderzocht, wij willen zo snel mogelijk maximale transparantie'', aldus de zegsvrouw

In 2011 gaf de EU 1,7 miljoen euro subsidie voor de Britse hulpactie van Oxfam in Haiti. Uitgezocht wordt hoe dat is besteed.

Vanwege het schandaal hebben al ruim zevenhonderd donateurs van de Nederlandse afdeling van Oxfam Novib hun steun opgezegd, bleek zondag. De hulporganisatie heeft er in Nederland zo’n 330.000. Directeur Farah Karimi zei zich diep te schamen, en begrip te hebben voor de woede van de opzeggers.

Delen

Terug naar boven