r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Bijeenkomst leiders EU-Turkije in Varna (Bulgarije)

Kalender
datum 26 maart 2018 21:10
plaats Varna, Bulgarije
locatie Varna, Bulgaria. Toon locatie
aanwezigen D.F. (Donald) Tusk, J.C. (Jean-Claude) Juncker, R.T. (Recep) Erdogan e.a.

Voornaamste agendapunten

De bijeenkomst van de leiders van de EU en Turkije zal op 26 maart 2018 in residentie Evksinograd in Varna (Bulgarije) plaatsvinden.

Zij zal worden bijgewoond door Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, Jean‑Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, Bojko Borisov, premier van Bulgarije, en Recep Tayyip Erdogan, president van Turkije.

Tijdens het werkdiner zullen de leiders zich buigen over aangelegenheden van wederzijds belang en over de recente ontwikkelingen in Turkije, onder meer op het gebied van de rechtsstaat en de fundamentele vrijheden.

Zij zullen bespreken hoe de betrekkingen tussen de EU en Turkije verder kunnen worden ontwikkeld, op basis van wederzijds respect en gemeenschappelijke belangen.

"Wij zijn bereid met Turkije samen te werken en zullen tijdens de Europese Raad van maart bekijken of de omstandigheden van dien aard zijn dat de leidersbijeenkomst met Turkije op 26 maart in Varna kan plaatsvinden", zei voorzitter Tusk in februari na de informele EU-top.

Achtergrondinformatie

De bijeenkomst zal voortbouwen op de vorige leidersbijeenkomst van 25 maart 2017 en de besprekingen die sindsdien hebben plaatsgevonden. Er zijn besprekingen op hoog niveau gevoerd tussen de EU en Turkije op het gebied van vervoer, economische samenwerking, terrorismebestrijding en buitenlands beleid.

Tijdens de bijeenkomst van de Europese Raad van 19 oktober 2017 hielden de EU-leiders een debat over de betrekkingen met Turkije. Zij benadrukten hun volledige toewijding aan de samenwerking met Turkije op migratiegebied, maar vroegen de Commissie een verlaging en heroriëntering van de pretoetredingsfondsen te overwegen, gezien de situatie in het land.

Zie de opmerkingen van voorzitter Tusk na de bijeenkomst van de Europese Raad:

Indicatief programma (exact tijdschema nog te bevestigen)

26/03/2018

+/- 19:00 Verwelkoming door premier Bojko Borisov in residentie Evksinograd

Groepsfoto leiders EU-Turkije

Werkdiner


1.

Meer over...

Terug naar boven