r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

Nog lange weg naar EU voor Balkanlanden

dinsdag 6 februari 2018, 15:49
gewijzigd
Kaart van de Europese Unie en staten die in de toekomst mogelijk lid worden
Bron: Kolja21 - WikiMedia

STRAATSBURG (ANP ) - De zes Balkanlanden die lid willen worden van de Europese Unie , moeten nog veel doen aan corruptie- en misdaadbestrijding voordat ze kunnen toetreden. Een andere voorwaarde is dat onderlinge (grens)conflicten vóór de toetreding moeten zijn opgelost.

Om de landen perspectief en ondersteuning te bieden, heeft de Europese Commissie een ,,ambitieuze'' strategie voor de westelijke Balkan gepresenteerd. De regio is mede van geopolitiek belang omdat landen als Rusland en Turkije er proberen voet aan de grond te krijgen.

Leiders in de Balkan moeten daarom volstrekt duidelijk zijn dat ze zich op de EU richten. Europa stelt naast versterkte samenwerking op het vlak van veiligheid, migratie, transport, rechtsstaat en energie ook lagere roamingtarieven en snel internet in het vooruitzicht.

Met Servië en Montenegro worden sinds enige jaren toetredingsonderhandelingen gevoerd, maar die vorderen traag. Het ambitieuze richtjaar 2025 voor deze landen is slechts een indicatie en aanmoediging tot hervormingen, aldus commissievoorzitter Juncker. De komende zes maanden zijn cruciaal voor deze historische kans, stelt buitenlandchef Mogherini.

Macedonië moet om verder te komen zijn naam wijzigen, een eis van Griekenland, maar het land voldoet verder al aan een aantal voorwaarden. Ook Albanië timmert aan de weg. Bosnië-Herzegovina en Kosovo blijven voorlopig potentiële kandidaten. Kosovo wordt door sommige EU-landen niet eens erkend.

Tot ergernis van Brussel hebben Kroatië, sinds vijf jaar EU-lid, en Slovenië hun grensruzie nog altijd niet bijgelegd. Brussel wil dergelijke erfenissen uit het voormalig-Joegoslavië niet meer importeren in de EU en eist onherroepelijke verzoening.

Juncker reist eind deze maand naar de zes hoofdsteden met een duidelijke boodschap: ,,Blijf hervormen, dan blijven wij jullie Europese toekomst steunen.’’ Daarbij hoort ook geld. Dit jaar is ruim een miljard euro beschikbaar aan pre-toetredingssteun, en hij stelt de EU-regeringsleiders voor dit tot 2020 geleidelijk te verhogen.

Half mei staat een EU-top over de Balkan op het programma in Sofia.

Delen

Terug naar boven