r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

Lidmaatschap EU: Kosovo enthousiast, Servië een stuk minder

dinsdag 6 februari 2018, 10:30
Johannes Hahn, eurocommissaris voor buurlanden en uitbreiding, in Kosovo
Bron: European Commission

DEN HAAG (PDC ) - Kosovaren zijn enthousiast over het EU-lidmaatschap, waar Serviërs deelname een stuk minder zien zitten. Dat blijkt uit onderzoek van de Regionale Samenwerkingsraad.

Verspreid over de Balkan, ziet 54% van de bevolking het lidmaatschap van de EU als positief. In Kosovo en Albanië is dat zelfs respectievelijk 90% en 80%. Servië en Bosnië-Herzegovina zijn kritischer over het lidmaatschap. Zo staat slechts 26% van de Serviërs en 31% van de Macedoniërs positief tegenover het lidmaatschap.

De Regionale Samenwerkingsraad deed ook onderzoek naar wanneer de landen verwachten het lidmaatschap te verkrijgen. In Kosovo en Albanië verwacht een kleine 40% in 2020 lidstaat te zijn. 38% procent van de Serviërs daarentegen verwacht nooit lid te worden.

De Europese Commissie presenteert later vandaag haar uitbreidingsstrategie voor de Westelijke Balkan aan het Europees Parlement . De Balkan landen zullen door de presentatie van de uitbreidingsstrategie meer inzicht krijgen in hun (eventuele) toetredingsprocedure.

Bron: Politico Europe

Delen

Terug naar boven