r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Defensie: de EU ter ondersteuning van de ontwikkeling van militaire uitrusting en technologieën

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op dinsdag 3 juli 2018.

Voor de eerste keer ooit zou de EU geld kunnen uitgeven aan defensie. De leden bespreken voorstellen om gezamenlijke ontwikkeling en aanschaf van militair materieel te ondersteunen.

Het integreren van defensiebeleid is geen nieuw idee. De Europese Defensiegemeenschap was één van de eerste en meest ambitieuze pogingen in de vroege jaren vijftig om een gezamenlijk Europees leger te vormen. Het mislukken van de ambities voor een gemeenschappelijke verdediging van Europa duurde bijna een halve eeuw.

De afgelopen twee decennia is de overgang naar samenwerking geïntensiveerd en is Pesco, het nieuwste initiatief voor samenwerking op defensiegebied. Voor het eerst kunnen samenwerkingsprojecten op het gebied van defensietechnologie, zoals de ontwikkeling van mariene toezichtsdrones, rechtstreeks door de EU-begroting worden gefinancierd.

De leden overwegen een voorstel tot oprichting van het Europese programma voor industriële ontwikkeling van defensie, waarbij 500 miljoen euro uit de EU-begroting voor 2019-2020 wordt toegewezen voor de gezamenlijke ontwikkeling van nieuwe defensietechnologieën en steun aan de gezamenlijke aanschaf van apparatuur. Naar verwachting zal dit bedrag later stijgen naar € 1 miljard per jaar.

Een soortgelijk programma om beurzen aan te bieden voor gezamenlijk militair onderzoek, bijvoorbeeld op het gebied van cyberdefensie en robotica, moet dit jaar door de Commissie worden voorgesteld, met een jaarlijkse begroting van € 500 miljoen na 2020. Een onderzoeksprogramma van € 90 miljoen voor 2017-2019 is al gestart.

In een resolutie in december 2017 over het gemeenschappelijk veiligheids- en defensiebeleid verwelkomde het Parlement deze inspanningen om de defensie-uitgaven beter te coördineren en dubbel werk en verspilling tegen te gaan. De resolutie stelt dat “de EU-28 in vergelijking met de VS 40 % uitgeeft aan defensie, maar er slechts in slaagt om 15 % van de capaciteit te genereren die de VS uit dit proces haalt, wat op een zeer groot efficiëntieprobleem duidt."

Op 22 januari bespraken de leden van de industriecommissie de voorstellen met deskundigen. Naar verwachting zal deze bevoegde commissie eind februari over de definitieve tekst stemmen.

Meer informatie

Productinformatie

REF.: 20180122STO92206

Gecreëerd: 23-01-2018 - 17:10


Delen

Terug naar boven