r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Parlementaire commissie: meer Nederlanders in EU-parlement

dinsdag 23 januari 2018, 13:25
gewijzigd
Vlaggen voor het Europees Parlement

BRUSSEL (ANP) - Nederland zou er eigenlijk drie zetels bij moeten krijgen in het Europees Parlement na de verkiezingen van mei volgend jaar, vindt de commissie Constitutionele Zaken van het parlement. Die is bovendien voorstander van een Europese kieslijst, zodat stemmen op een kandidaat uit een ander EU-land mogelijk wordt.

Het parlement telt nu 751 zetels, maar door de brexit vervallen de huidige 73 Britse plekken. De commissie stelt voor er 46 vrij te houden voor leden uit toekomstige EU-landen of kandidaten van pan-Europese kieslijsten, en de rest te verdelen over 13 van de overige 27 lidstaten die nu zijn ondervertegenwoordigd. Dat zou de oneerlijke verdeling corrigeren.

Nederland telt nu 26 parlementariërs en zou er net als Italië drie zetels bij krijgen. Frankrijk en Spanje zelfs vijf. Duitsland zit al op het maximum van 96. Voor dertien lidstaten, waaronder België verandert er niets.

De commissie steunde het voorstel met 21 stemmen voor en vier tegen. Commissierapporteur Danuta Hübner: ,,Wij hopen dat de nieuwe samenstelling van het parlement de deelname van burgers in het Europese democratische proces nieuwe energie zal geven.''

Het voltallige parlement stemt er volgende maand over. Het zijn uiteindelijk de lidstaten die later dit jaar (unaniem) een besluit moeten nemen, ook over het plan voor een pan-Europese of transnationale kieslijst. Daarvoor worden als het aan de commissie ligt 27 zetels gereserveerd, maar daarvoor moeten de lidstaten wel hun kieswetten aanpassen.

De regeringsleiders buigen zich er op 23 februari over op een top in Brussel. Als zij een akkoord bereiken moet het EU-parlement er nog mee instemmen.

Terug naar boven