r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

Dijsselbloem draagt 'voorzittersbel' Eurogroep over aan Centeno

vrijdag 12 januari 2018, 12:57
Jeroen Dijsselbloem met zijn armen over elkaar
Bron: The Council of the European Union

PARIJS (ANP) - Met het overhandigen van de voorzittersbel aan Mario Centeno heeft oud-minister Jeroen Dijsselbloem zijn mandaat bij de Eurogroep afgesloten. De Portugese minister van Financiën is vanaf zaterdag voorzitter van de Eurogroep. De bel doet bij de vergaderingen van de EU-ministers van Financiën van de eurolanden dienst als 'voorzittershamer'.

De overdracht vond plaats op de Portugese ambassade in Parijs. ,,Ik wil Jeroen bedanken voor zijn sterke leiderschap in de Eurogroep in een periode waarin de eurozone zwaar beproefd werd", zei Centeno. Dijsselbloem trad begin 2013 als voorzitter aan en kreeg meteen de financiële crises in Cyprus en Griekenland op zijn bordje. ,,De eurozone is nu in een veel betere staat dan in 2013", zei hij. ,,Er is economische groei in alle landen, de werkloosheid daalt en de openbare financiën zijn gezonder."

Centeno werd op 4 december door de Eurogroepleden gekozen als zijn opvolger voor een termijn van twee en een half jaar. Op 22 januari mag hij de eerste vergadering voorzitten. Hij zei ,,zeer gemotiveerd" te zijn om het roer over te nemen.

Delen

Terug naar boven