r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Oostenrijkse FPÖ krijgt belangrijke ministersposten

zondag 17 december 2017, 8:40
gewijzigd

WENEN (ANP/DPA) - De rechts-populistische FPÖ krijgt in de nieuwe Oostenrijkse regering belangrijke ministersposten. De partner van de conservatieve ÖVP kreeg de portefeuilles Buitenlandse Zaken, Binnenlandse Zaken en Defensie toebedeeld.

Partijleider Heinz-Christian Strache zei zaterdag dat de 52-jarige Midden-Oosten-expert Karin Kneissl minister van Buitenlandse Zaken wordt. Dat is opmerkelijk omdat zij geen lid is van de FPÖ. ,,Daarmee zetten we de traditie voort van onafhankelijke ministers op het buitenlanddepartement', lichtte Strache toe.

Hij presenteerde partijsecretaris Herbert Kickl als de nieuwe man op Binnenlandse Zaken. De 41-jarige Mario Kunasek komt op Defensie, voormalig FPÖ-presidentskandidaat Norbert Hofer op Infrastructuur. Strache wordt zelf minister van Sport. Het kabinet van de jeugdige premier Sebastian Kurz (31) wordt maandag beëdigd.

In een gezamenlijke verklaring beloofden ÖVP en FPÖ, na zeven weken onderhandelen tot elkaar gekomen, trouw aan de Europese Unie. Er komt geen 'öxit'-referendum. ,,Alleen in een sterk Europa kan ook een sterk Oostenrijk bestaan, waar we in staat zijn de kansen van de 21e eeuw te benutten''. De coalitie wil voorts minder bureaucratie, belastingverlaging, een eind aan illegale immigratie, versnelling van asielprocedures en de aanstelling van 2100 extra politieagenten.

Delen

Terug naar boven