r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

FPÖ keert terug in regering Oostenrijk

vrijdag 15 december 2017, 21:54
vlag Oostenrijk wapperend

WENEN (ANP/RTR/DPA) - De Oostenrijkse conservatieve partij ÖVP en de rechtse FPÖ willen weer samen gaan regeren. De 31-jarige ÖVP-leider Sebastian Kurz bevestigde vrijdag dat een coalitieakkoord is bereikt.

De partij van Kurz won in oktober de verkiezingen, maar haalde geen meerderheid in het parlement. Daarop ging hij praten met anti-immigratiepartij FPÖ, die meer dan een decennium in de oppositie heeft gezeten.

,,We willen de druk op belastingbetalers verlichten'', zei Kurz na urenlange gesprekken met de FPÖ in Wenen. ,,En boven alles willen we de veiligheidssituatie in ons land verbeteren, onder meer door illegale migratie te bestrijden.''

Kurz en FPÖ-voorman Heinz-Christian Strache zeiden dat details over het akkoord zaterdag worden onthuld. Leiders van de twee partijen worden dan ook verwacht bij president Alexander Van der Bellen.

Een ingewijde zei eerder dat Kurz heeft bedongen dat in elk geval geen referendum zal plaatsvinden over een mogelijk vertrek uit de EU. De nieuwe regering wordt naar verwachting begin volgende week beëdigd.

De FPÖ stapte in 2000 voor het laatst in een regering. Dat zorgde toen voor veel beroering in Europa. Ook toen was de ÖVP de coalitiepartner.

Delen

Terug naar boven