r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Polen en Hongarije strijdbaar in Brussel

donderdag 14 december 2017, 11:49
Migranten op een station in Kroatië © Europese Unie, 2015

BRUSSEL (ANP) - De premiers van Polen en Hongarije gaan het debat met hun EU-ambtgenoten over verplichte vluchtelingenquota strijdbaar in. De regeringsleiders bespreken donderdagavond hoe ze de patstelling over dit gevoelige onderwerp kunnen doorbreken.

De Hongaarse premier Viktor Orban verliet Boedapest met in zijn rugzak 2,3 miljoen handtekeningen van Hongaren die geen steun geven aan het verplicht opnemen van asielzoekers. ,,Zij geven gewicht aan de Hongaarse positie en verbeteren onze kansen in het debat’’, zegt hij op Facebook. ,,We zullen vechten.’’

Ook Polen is tegen verplichte quota. De nieuwe Poolse premier Mateusz Morawiecki stelde bij aankomst ,,dat er in Brussel meer en meer begrip'' is voor dat standpunt. Hij verwees daarmee naar de discussienota van EU-president Donald Tusk, die daarin schrijft dat het (tijdelijke) verplichte verdelingsmechanisme veel verdeeldheid heeft gezaaid en niet effectief is.

De Europese Commissie en landen als Nederland en Duitsland willen dat er een permanent mechanisme komt voor het geval er grote aantallen vluchtelingen naar Europa komen.

Terug naar boven