r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

Greenpeace vreest gevolgen handelsverdrag

donderdag 7 december 2017, 8:11
gewijzigd
Tractor op land

BRUSSEL (ANP) - Greenpeace vreest dat een nieuw handelsverdrag tussen de Europese Unie en Argentinië, Brazilië, Uruguay en Paraguay zal leiden tot grote milieuschade. Dat concludeert de milieuorganisatie na bestudering van uitgelekte documenten over het verdrag waar al achttien jaar over wordt onderhandeld.

Het is de verwachting dat de export van soja uit de Zuid-Amerikaanse landen flink zal toenemen. Soja wordt in Europa hoofdzakelijk gebruikt in veevoer. De productie draagt in grote mate bij aan de ontbossing in het Amazonegebied. Dat leidt tot een vermindering van de biodiversiteit en tot verminderde opname van broeikasgassen.

Ook de veehouderij zorgt voor ontbossing. Volgens Greenpeace wordt echter in de geheime documenten gesproken over een groei van de export van rundvlees naar Europa. Naast ontbossing is de bio-industrie in de genoemde landen volgens de milieuorganisatie berucht vanwege voedselschandalen.

Het grootste vleesbedrijf ter wereld, JBS, komt uit Brazilië en werd in maart veroordeeld voor grootschalige fraude en omkoping van politici. Volgens Greenpeace worden beschermde bosgebieden onder druk van dergelijke grote bedrijven opengesteld voor mijnbouw en veehouderij.

In 2016 verloor de Amazone verloor 37.000 vierkante kilometer aan bos, een gebied ter grootte van Zwitserland. Dat verlies is bijna drie keer zo groot als in 2015.

In het handelsakkoord zijn verder onder meer afspraken in de maak over de uitvoer van Europese auto's naar Zuid-Amerika. De onderhandelaars hopen deze week een definitief akkoord te bereiken over het handelsverdrag.

Greenpeace pleit voor een andere aanpak van internationale handel die meer in dienst staat van de wereldwijde klimaatdoelstellingen. Ook worden toezeggingen over verbetering van de transparantie in de EU nog niet nagekomen.

Delen

Ook redacteur worden van deze site?

Bekijk onze stagevacature

Terug naar boven