r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

Brussel blijft bij 'superminister' eurozone

woensdag 6 december 2017, 17:55
gewijzigd
Eurobiljetten met euromunten er op

BRUSSEL (ANP) - Europa moet daadkrachtiger kunnen handelen bij nieuwe economische en financiële crises. Dat kan door een Europese minister van Economische en Financiële Zaken aan te stellen met een budget om onverwachte schokken in de eurozone op te vangen. Bovendien moet het Europese noodfonds ESM worden uitgebouwd tot een Europees Monetair Fonds (EMF) dat als 'regionaal vangnet' dient.

Dat staat in een pakket voorstellen van de Europese Commissie over de versterking en verdieping van de Economische en Monetaire Unie (EMU). De plannen worden op een speciale eurotop op 15 december door de EU-leiders besproken.

De Europese 'superminister' moet voorzitter van de vergadering van de EU-ministers van Financiën van de eurolanden (Eurogroep) worden. Hij is tegelijk vicevoorzitter van de Europese Commissie, stelt Brussel voor. De commissie wil extra geld uittrekken om niet-eurolanden te helpen om de euro in te voeren.

Voorzitter Jean-Claude Juncker: ,,De huidige krachtige economische groei in de EU moedigt ons aan vooruit te gaan. Er is geen betere tijd om het dak te repareren dan wanneer de zon schijnt."

Over de 'routekaart' discussiëren de lidstaten al geruime tijd. Jeroen Dijsselbloem, tot half januari nog voorzitter van de Eurogroep, rapporteert op de komende eurotop over de verschillende opvattingen. Maandag nog zei hij over de 'schokkenpot' dat sommige ministers daar niets in zien, terwijl anderen er miljarden in willen stoppen.

EU-parlementariër Esther de Lange (CDA) vindt dat de EU geen ‘superminister’ nodig heeft, ,,maar iemand die eindelijk scherp toezicht houdt op het economische en fiscaal beleid van de lidstaten.''

Volgens de liberale leider Guy Verhofstadt is ,,een Europees minister die structurele hervormingen in de EU-landen kan bevorderen volkomen logisch.''

Paul Tang (PvdA) noemt de voorstellen ,,kabbelende ideetjes". ,,Als we een sterkere eurozone willen waarin mensen zeker zijn van hun spaargeld, inkomen en inspraak, dan hebben we meer democratie, stabiliteit en investeringen nodig.”

In juni wil EU-president Donald Tusk dat de Europese leiders knopen doorhakken over de EMU.

Delen

Terug naar boven