r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Alarm over corruptie aan Bulgaarse grens

dinsdag 5 december 2017, 17:28
No borders

BRUSSEL (ANP) - Corruptie bij Bulgaarse ambtenaren zorgt voor extreem lange wachttijden aan de Turks-Bulgaarse grens, stellen twee Europarlementariërs, onder wie Kati Piri (PvdA). Zij roepen de Bulgaarse regering op na tien jaar EU-lidmaatschap corruptie ,,eindelijk serieus’’ te gaan aanpakken.

In een zwartboek stelt het duo dat automobilisten worden gedwongen smeergeld aan grens- en douanefunctionarissen af te staan. Ook worden zij verplicht tegen betaling hun auto te laten desinfecteren, terwijl daar geen noodzaak voor zou zijn. Daarnaast delen corrupte agenten onterechte boetes uit en worden wegvignetten boven de officiële prijs verkocht.

Het zwartboek is gebaseerd op ruim tweehonderd klachten van EU-burgers. Het wordt woensdag in Brussel aangeboden aan de Europese Commissie en de EU-ambassadeur van Bulgarije, dat op 1 januari het roterende EU-voorzitterschap overneemt.

,,Ik ben er echt van geschrokken hoe groot het probleem is’’, aldus Piri, die in actie kwam nadat de Eindhovense wethouder Yasin Torunoglu haar vertelde over zijn ervaringen. ,,Na jaren van klachten over corruptie aan de grens blijkt uit ons onderzoek dat tot op heden geen douaneambtenaar in Bulgarije daadwerkelijk is veroordeeld voor deze illegale praktijk. EU-burgers met een Turkse achtergrond hebben daardoor ook het gevoel dat ze niet serieus worden genomen.’’

Bulgarije en Roemenië staan sinds hun toetreding tot de EU onder speciaal toezicht van de Europese Commissie vanwege de wijdverbreide corruptie en de tekortkomingen van het rechtssysteem.

Terug naar boven