r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

'Belastingbeleid in Europa is race omlaag'

dinsdag 5 december 2017, 15:35
Pierre Moscovici spreekt over belastingontwijking © Europese Unie, 2016

AMSTERDAM (ANP) - Het belastingbeleid van Europese landen is een ,,race naar beneden''. Volgens een nieuw rapport van de internationale ontwikkelingsorganisatie Eurodad hoeven bedrijven over de gehele linie steeds minder belasting te betalen en zijn consumenten daarvan de dupe.

,,Als multinationals minder belasting betalen, moeten consumenten meer betalen om het gat op te vullen. Het rapport geeft aan dat dit de armsten in de samenleving het hardst treft en ongelijkheid vergroot in plaats van verkleint'', verklaart Jasper van Teeffelen, die onderzoek deed naar Nederlandse maatregelen op het gebied van belastingen.

Onderzoek bij zeventien EU-lidstaten en Noorwegen wijst uit dat twaalf regeringen ofwel net hun belastingtarief voor vennootschappen hebben verlaagd of van plan zijn dit in de nabije toekomst te doen. Als deze trend doorzet zal er over enkele tientallen jaren helemaal geen vennootschapsbelasting meer worden geheven.

Nederland scoort, samen met Ierland, het slechtst in vergelijking met de andere onderzochte landen. Hier zijn volgens het rapport meerdere belangrijke zaken op belastinggebied nog niet openbaar. Nederland heeft ook nog een groot aantal knellende belastingverdragen met ontwikkelingslanden en faciliteert nog steeds op grote schaal belastingontwijking, aldus de onderzoekers.

Delen

Ook redacteur worden van deze site?

Bekijk onze stagevacature

Terug naar boven