r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

Geen brexitdeal over scheidingsvoorwaarden

maandag 4 december 2017, 18:41
gewijzigd
wegwijzerbordjes Verenigd Koninkrijk en EU die ieder een andere kant op wijzen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hebben maandag geen akkoord weten te bereiken over de scheidingsvoorwaarden rond het Britse vertrek uit de EU. De deal had de weg moeten vrijmaken om te beginnen met de onderhandelingen over de toekomstige relatie.

,,Ondanks onze inspanningen was het niet mogelijk om complete overeenstemming te bereiken'', zei Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker na een lang overleg met de Britse premier Theresa May in Brussel. Beiden zeiden dat er nog enkele meningsverschillen zijn. Voor het eind van de week volgt nieuw overleg.

Doel van de bijeenkomst was een akkoord te sluiten over de drie punten waar al een tijd over wordt onderhandeld: de financiële afrekening, de kwestie van de Iers-Noord-Ierse grens, en de rechten van EU-burgers. Pas als op deze onderwerpen voldoende vooruitgang is geboekt, kunnen de EU-regeringsleiders eind volgende week op een top in Brussel het sein op groen zetten om te gaan onderhandelen over de toekomstige relaties.

May sprak vertrouwen uit in de goede afloop. Ook volgens Juncker kan er nog een positief besluit vallen op de top. ,,May is een taaie onderhandelaar'', zei hij.

Na het overleg met Juncker sprak May ook met voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk, die de top van volgende week voorzit. Die was er naar eigen zeggen klaar voor om de richtlijnen voor de onderhandelingen over de toekomst dinsdag te presenteren. ,, Het wordt nu erg krap, maar overeenstemming op de Europese Raad van december is nog mogelijk.''

Eerder op de dag bleek dat een deal over hoe om te gaan met de grens tussen Ierland en Noord-Ierland na het Britse vertrek uit de EU in 2019 zeer nabij is. De EU-regels voor de Europese interne markt zouden op een of andere manier blijven gelden voor het Britse Noord-Ierland. De premiers van Schotland, Wales en de burgemeester van Londen zeiden direct ook in aanmerking te willen komen voor een uitzonderingspositie.

De Noord-Ierse partij DUP, die een regering vormt met May's partij, kwam vervolgens met een verklaring tegen het compromis. ,,Noord-Ierland moet de EU verlaten volgens dezelfde voorwaarden als de rest van het Verenigd Koninkrijk'', aldus DUP-leider Arlene Foster.

Delen

Ook redacteur worden van deze site?

Bekijk onze stagevacature

Terug naar boven