r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europese erkenning voor Limburgse wijn

maandag 27 november 2017, 16:42
Esther de Lange
Esther de Lange

BRUSSEL (ANP) - Wijn uit Nederlands en Belgisch Limburg heeft voortaan een beschermde status. Het is voor het eerst dat de Europese Unie Nederlandse wijn opneemt in de lijst met producten met zogeheten beschermde oorsprongsbenaming (BOB).

Producten met dit keurmerk moeten in een bepaalde streek zijn gemaakt volgens een erkende en gecontroleerde werkwijze. Onder meer Kanterkaas, de aardappel Opperdoezer Ronde en Brabantse Wal Asperges staan al op de BOB-lijst. Nu mogen ook wijnmakers uit de Limburgse Maasvallei dit predicaat op hun labels zetten.

Europarlementariër Esther de Lange (CDA) pleit al jaren voor deze erkenning en is ,,blij en trots dat het nu zover is''. Het is volgens haar niet alleen een erkenning van het Limburgse culturele en gastronomische erfgoed, maar ook een bescherming tegen concurrentie uit de rest van de wereld.

,,Via onze handelsverdragen verankeren wij deze oorsprongsbenaming waardoor deze wijnen niet zomaar door goedkope alternatieven uit de markt gedrukt kunnen worden. Deze erkenning is ook nog eens extra bijzonder omdat het de eerste keer is dat de EU een grensoverschrijdende oorsprongsbenaming toekent."

Delen

Terug naar boven