r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

'Nederland volgt regels uitwisseling taxdeals'

maandag 20 november 2017, 12:13
Pierre Moscovici
Bron: European Commission

DEN HAAG/BRUSSEL (ANP) - Nederland voldoet wel degelijk aan de internationale afspraken over het uitwisselen van belastingdeals met internationaal opererende bedrijven. Dat stelt staatssecretaris Menno Snel (Financiën) in reactie op berichtgeving van Trouw dat een groot deel van de deals niet wordt gedeeld.

Uit een inventarisatie is gebleken dat voor de jaren 2012-2016 ruim 4000 zogenoemde rulings moeten worden uitgewisseld, aldus Snels woordvoerster. ,,Deze rulings moeten in EU-en OESO-verband voor 1 januari 2018 worden uitgewisseld en hier houdt Nederland zich ook aan.’’

Ook nieuwe deals, naar schatting 2000 per jaar, worden conform de afspraken uitgewisseld, verzekert de zegsvrouw. De Tweede Kamer wordt begin 2018 geïnformeerd over de stand van zaken.

Volgens Europese afspraken moeten grensoverschrijdende taxrulings met bedrijven met een omzet van minstens 40 miljoen euro worden gedeeld met de andere EU-lidstaten en de Europese Commissie.

Tweede Kamerlid Henk Nijboer en Europarlementariër Paul Tang, beiden van de PvdA, zijn er niet gerust op en hebben opheldering gevraagd bij respectievelijk Snel en EU-commissaris Pierre Moscovici (Belastingen). Nijboer wijst op de gunstige afspraak tussen de Belastingdienst en Procter & Gamble, waarbij volgens hem de voorschriften en procedures niet werden gevolgd. ,,Het mag natuurlijk niet zo zijn dat bij het nakomen van afspraken met de EU de Belastingdienst wederom steken laat vallen.''

Terug naar boven