r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

Dijsselbloem maakt 1 december kandidaat-opvolgers bekend

vrijdag 17 november 2017, 11:54
Jeroen Dijsselbloem met zijn armen over elkaar
Bron: The Council of the European Union

BRUSSEL (ANP ) - Jeroen Dijsselbloem maakt op 1 december bekend welke EU-ministers van Financiën hem willen opvolgen als eurogroepvoorzitter. Kandidaten kunnen zich tot 30 november uiterlijk 12.00 uur aanmelden. Dat is tien dagen later dan eerder aangekondigd.

Dat blijkt uit een brief over de benoeming waarover de negentien eurogroepleden op 4 december stemmen. De termijn van oud-minister Dijsselbloem loopt in januari af.

Belangstellenden moeten zich per e-mail opgeven en hun kandidatuur motiveren. Vlak voor de stemming moeten ze mondeling toelichten wat hun prioriteiten zijn voor het mandaat van tweeënhalf jaar.

De nieuwe voorzitter wordt gekozen met een gewone meerderheid van stemmen, oftewel minstens tien. Als geen van de kandidaten die meerderheid haalt, zal Dijsselbloem hun vertrouwelijk vertellen hoeveel stemmen ze wel hebben gehaald. Dat biedt ze de gelegenheid te beslissen of ze willen doorgaan. Mogelijk volgen er daarna meer stemrondes.

Dijsselbloem maakt de 'winnaar' direct bekend. Zijn opvolger als minister van Financiën, Wopke Hoekstra , heeft al gezegd zich niet te zullen kandideren.

Delen

Ook redacteur worden van deze site?

Bekijk onze stagevacature

Terug naar boven