r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Raad en ministers Financiën moeten meer doen in strijd tegen belastingontwijking

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op dinsdag 14 november 2017.
  • Dringend debat over grijze zone in fiscale wetgeving naar aanleiding van gelekte documenten in Paradise Papers
  • De ministers van Financiën mogen zich niet verschuilen achter unanimiteitsregels in de strijd tegen belastingontwijking.
  • Parlementsleden betreuren dat eerder aangeklaagde belastingontduiking en -ontwijking nog steeds plaatsvindt

De Raad en de ministers van Financiën werden dinsdag door het Parlement scherp bekritiseerd voor hun makke inspanningen bij de bestrijding van belastingontduiking en -ontwijking.

De kritiek kwam er tijdens een spoeddebat naar aanleiding van de recente lekken in de media over offshore-belastingparadijzen, de zogenaamde ‘Paradise Papers’. Ministers van Financiën zouden zich bij de strijd tegen belastingontwijking niet mogen verschuilen achter unanimiteitsregels, zeiden de leden van het Europees Parlement. Ze lieten ook hun afkeuring blijken tegenover de Raad, die volgens hen niet voldoende doet. Op dit ogenblik kunnen fiscale regels enkel aangenomen worden als alle lidstaten het met elkaar eens zijn.

Parlementsleden uit zowat alle fracties klaagden over de laakbare praktijken die de superrijken en multinationals gebruiken om hun rijkdom te verbergen. Dit bleek eerder al uit de zg. Luxleaks en de Panama Papers en kwam ook recent weer in de schijnwerpers door de Paradise Papers. “De namen van de betrokken personen kunnen veranderen, maar de mechanismen blijven hetzelfde”, voegde een parlementslid toe.

Pierre Moscovici, de commissaris voor Economische en financiële zaken, belastingen en douane, zei dat de Europese Commissie bijna klaar is met een lijst van "niet-coöperatieve belastingjurisdicties" of belastingparadijzen. Deze zwarte lijst zou beschikbaar moeten zijn na de bijeenkomst van de Raad Economische en Financiële Zaken op 5 december, voegde hij eraan toe.

De heer Moscovici benadrukte in zijn antwoord aan het einde van het debat dat de EU vooruitgang moet boeken bij het aanpakken van dit "fundamentele probleem" in belastingzaken. “Anders we zullen - met de Europese verkiezingen van 2019 in het voorruitzicht - allemaal verliezen en het zullen de populisten, de cynici en bondgenoten van die belastingontduikers en ontwijkers worden verkozen.”


Terug naar boven