r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

Deel Lagerhuis wil laatste woord over brexit

dinsdag 14 november 2017, 4:00
Towerbridge, Londen
Bron: © PDC

LONDEN (ANP) - De Britse premier Theresa May probeert dinsdag opnieuw de wet die moet leiden tot uittreding uit de Europese Unie door het Lagerhuis te loodsen. Dat gaat naar verwachting niet zonder slag of stoot. Binnen de gelederen van haar eigen Conservatieve Partij brokkelt de steun voor de premier rap af, terwijl Labour erop inzet dat het Lagerhuis goedkeuring moet verlenen aan de deal die de EU en Groot-Brittannië uiteindelijk sluiten.

De grootste oppositiepartij wil daarmee voorkomen dat May akkoord gaat met een harde brexit, zonder dat daaronder afspraken liggen voor bijvoorbeeld de positie van EU-burgers in Groot-Brittannië of de situatie aan de grens tussen Noord-Ierland en Ierland. Labour wil ook dat het Europese Hof van Justitie in de overgangsperiode zeggenschap houdt, omdat dat Hof zich moet uitspreken over de brexitdeal. Volgens de ontwerpwet heeft het Hof na ingaan van de overgangsperiode al geen stem meer.

Een harde brexit is volgens de tegenstanders volstrekt onacceptabel en zou tot onmiddellijk opstappen van de regering-May moeten leiden.

Delen

Terug naar boven