r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

Brits parlement moet over brexit-deal stemmen

dinsdag 14 november 2017, 8:32
gewijzigd
David Davis
Bron: European Commission

LONDEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het Britse parlement moet over een uiteindelijk akkoord met de Europese Unie over de opzegging van het Britse lidmaatschap debatteren en stemmen. Dit heeft de Britse minister belast met de brexit, David Davis, maandag bevestigd.

Davis doet zo concessies aan onder anderen Conservatieve partijgenoten in het Lagerhuis die dreigen dwars te liggen als ze straks helemaal niks over het akkoord te zeggen krijgen. Maar Davis beklemtoonde vervolgens dat het wegstemmen van de eventuele overeenkomst niet zou betekenen dat de brexit niet doorgaat. Als het parlement weigert in te stemmen met het bereikte akkoord, verlaat het koninkrijk zonder 'deal' de Europese Unie.

De Britse premier Theresa May staat in de Britse Tweede Kamer al geruime tijd onder druk om in ieder geval ,,een zinvolle stemming'' te houden over wat uiteindelijk allemaal met Brussel zal zijn afgesproken. Davis beloofde maandag daarom de parlementariërs ,,dat er alleen een akkoord met de EU komt als het parlement daarmee instemt''. Hij noemde dat de zinvolle stemming, maar de brexit tegenhouden lijkt niet tot de mogelijkheden te behoren.

Davis hoopt dat er in oktober 2018 een akkoord met de EU ligt, omdat er dan voldoend tijd zou moeten zijn voor het debat en de stemming. Dinsdag debatteert het Britse parlement over het schema van de regering om te komen tot de brexit en over de uitgebreide bevoegdheden die de regering zich daarvoor toekent.

In het huidige plan verlaten de Britten de EU om 23.00 uur op vrijdag 29 maart 2019. Het debat van dinsdag is een eerste van een reeks van acht over deze kwesties.

Delen

Terug naar boven