r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

EU stelt wapenembargo in tegen Venezuela

maandag 13 november 2017, 10:15

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie verbiedt het leveren van wapens aan Venezuela, evenals andere spullen die kunnen worden gebruikt voor het onderdrukken van de bevolking. De EU-ministers van Buitenlandse Zaken zetten maandag in Brussel ook voorbereidingen in gang voor een reisverbod en het bevriezen van banktegoeden voor Venezolaanse mensenrechtenschenders.

Het door de linkse populist Nicolás Maduro geregeerde Venezuela baart Europa al langer zorgen. Het wapenembargo en de dreiging van economische sancties moeten het regime ertoe brengen de democratie te herstellen, te gaan onderhandelen met de oppositie en verkiezingen uit te schrijven. De unie roept ook op tot vrijlating van politieke gevangenen.

Maduro heeft het parlement buitenspel gezet door in augustus een door de oppositie geboycotte grondwetgevende vergadering op te richten. Die heeft als staatsorgaan de taken van het parlement overgenomen. Het olierijke Zuid-Amerikaanse land staat aan de rand van faillissement. Tal van basisbehoeften zijn niet beschikbaar.

,,Gesprekken alleen blijken niet genoeg'', aldus minister Halbe Zijlstra (Buitenlandse Zaken). ,,Deze sancties zijn bedoeld als drukmiddel om gedragsverandering bij de regering te bewerkstelligen.''

Europarlementariër Marietje Schaake (D66) vindt het ,,onbegrijpelijk'' dat de EU wacht met het instellen van persoonsgerichte sancties tegen Maduro en zijn regime. ,,Politieke tegenstanders worden opgepakt en demonstranten neergeslagen. Er is inmiddels een ernstig tekort aan voedsel en medicijnen. Het wapenembargo van vandaag zorgt er in ieder geval voor dat Europese wapens en andere middelen, zoals waterkanonnen, niet meer tegen de Venezolaanse bevolking kunnen worden gebruikt.''

Delen

Terug naar boven