r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU: vaart in strijd belastingontwijking

dinsdag 7 november 2017, 16:38
Valdis Dombrovskis
Bron: © European Union, 2016

BRUSSEL (ANP) - De EU moet meer vaart maken met de bestrijding van belastingontwijking. EU-commissaris Valdis Dombrovskis wil dat de lidstaten in december een akkoord sluiten over een zwarte lijst voor belastingparadijzen buiten de EU. Het gaat om landen die (bijna) geen vennootschapsbelasting heffen, niet transparant zijn en niet meewerken aan internationale maatregelen tegen belastingontwijking.

,,Ik hoop dat de Paradise Papers voor nieuwe dynamiek zorgen", zei Dombrovskis na afloop van een vergadering van de ministers van Financiën in Brussel. Deze week lekten 13 miljoen bestanden uit met gegevens over bedrijven en individuen die belastingparadijzen gebruiken. Belastingontwijking stond niet op de agenda, maar werd vanwege de nieuwe onthullingen toegevoegd.

Volgens de Franse minister Bruno Le Maire moeten 'foute landen' worden uitgesloten van leningen bij de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Over de vraag of en welke strafmaatregelen tegen de belastingparadijzen kunnen worden genomen, ,,wordt nog gediscussieerd", zei Dombrovskis. Minister Wopke Hoekstra wilde daar na zijn eerste Europese ministerraad niet op ingaan. ,,Ik moet me eerst verdiepen in dit dossier", zei hij.

Wel heeft hij zijn collega's ,,expliciet” duidelijk gemaakt dat bij de bestrijding van belastingontwijking ,,Nederland deel van de oplossing is". ,,Nederland is de afgelopen jaren een andere weg ingeslagen. We hebben grote stappen gezet.” Hij wees op het nieuwe regeerakkoord waarin onder meer brievenbusfirma's worden aangepakt.

Terug naar boven