r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Hoekstra: strijd tegen brievenbusfirma's goed

maandag 6 november 2017, 22:09
Pierre Moscovici spreekt over belastingontwijking © Europese Unie, 2016

BRUSSEL (ANP) - De Paradise Papers tonen opnieuw het belang van de strijd tegen belastingontwijking aan. Volgens minister Wopke Hoekstra (Financiën) herbevestigen de 13 miljoen uitgelekte bestanden met gegevens over bedrijven en individuen die belastingparadijzen gebruiken ,,de lijn van het regeerakkoord en de zorgen die er in de samenleving over zijn''.

Hoekstra is twee dagen in Brussel voor zijn eerste vergaderingen met zijn Europese collega’s. Zij praten onder meer over belastingontwijking. Volgens de nieuwe minister is het ,,regeerakkoord daar heel duidelijk over. Dat wil ook wat doen aan brievenbusfirma's. Ik denk ook echt dat dat goed is.”

Volgens eurogroepvoorzitter en oud-minister Jeroen Dijsselbloem is de bestrijding van belastingontwijking nog steeds ,,zeer urgent”. ,,Heel veel wetsvoorstellen waar we hier al een akkoord over hebben bereikt, liggen nu bij nationale parlementen", zei hij.

Dinsdag spreken de ministers onder meer over een zwarte lijst van belastingparadijzen. De Europese Commissie heeft de 28 lidstaten gevraagd landen aan te dragen die (bijna) geen vennootschapsbelasting heffen, niet transparant zijn en niet meewerken aan internationale maatregelen tegen belastingontwijking. Een volgende stap is om te bepalen wat de gevolgen kunnen zijn voor regimes die op deze lijst komen. Het onderwerp stond in december op de agenda maar is vanwege de Paradise Papers naar voren gehaald.

Ook heeft EU-commissaris Pierre Moscovici (Belastingen) voorgesteld belastingadviseurs en andere tussenpersonen die belastingontwijking faciliteren aan te pakken.

Terug naar boven