r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

België behandelt Puigdemont als EU-burger

dinsdag 31 oktober 2017, 15:37
Mr Charles MICHEL, Belgische premier
Bron: The Council of the European Union

BRUSSEL (ANP) - De afgezette Catalaanse leider Carles Puigdemont heeft in België ,,dezelfde rechten en plichten als iedere Europese burger, niet meer en niet minder’’. Dat schrijft de Belgische premier Charles Michel in reactie op de aankondiging van Puigdemont dat hij zijn politieke strijd voor onafhankelijkheid voorlopig voortzet vanuit België.

Staatssecretaris Theo Francken (Asiel) had er afgelopen weekend op gewezen dat België de mogelijkheid biedt aan EU-burgers om asiel aan te vragen, wat Puigdemont overigens niet van plan is. Michel benadrukt dat de regering ,,geen enkele stap’’ heeft ondernomen om Puigdemont aan te moedigen om naar België te komen. ,,Het vrije verkeer binnen de Schengenruimte biedt hem de mogelijkheid.’’

Puigdemont is naar eigen zeggen in Brussel omdat het de ,,hoofdstad van Europa’’ is, en hij in Barcelona niet de garantie heeft dat hij zijn werk kan doen.

De Belgische regering heeft herhaaldelijk opgeroepen tot een politieke dialoog in Spanje om de crisis op te lossen, vervolgt de premier. De regering zal ,,regelmatige diplomatieke contacten onderhouden met Spanje in het kader van de huidige omstandigheden’’, besluit Michel zijn verklaring.

Terug naar boven