r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Puigdemont respecteert verkiezingen Catalonië

dinsdag 31 oktober 2017, 14:44
Demonstratie voor Catalaanse onafhankelijkheid, bron xenaia - WikiMedia
Bron: WikiMedia/xenaia

BRUSSEL (ANP) - De afgezette Catalaanse leider Carles Puigdemont respecteert de door Madrid uitgeschreven nieuwe verkiezingen in de regio op 21 december en het resultaat daarvan. Hij wil zijn ,,verantwoordelijkheid niet ontlopen" en vraagt geen politiek asiel in België aan. Dat zei hij op een persconferentie in Brussel.

Puigdemont was maandag naar België vertrokken nadat de Spaanse procureur-generaal hem en andere leden van de ontslagen regering wegens rebellie, opruiing en misbruik van belastinggeld had aangeklaagd. Puigdemont zei naar Spanje terug te keren zodra hij ,,voldoende garanties" krijgt op een eerlijk proces. Volgens hem is hij nog steeds de legitieme premier van Catalonië en zullen andere ontslagen ministers het politieke werk in Barcelona voortzetten.

De Catalaan zei naar Brussel te zijn gekomen ,,omdat dit de hoofdstad van Europa is". ,,In Barcelona hebben we niet dezelfde garanties om ons werk te kunnen doen als in Brussel." Vooralsnog blijven hij en vijf andere leden van de ontbonden Catalaanse regering in België. Hij gebruikte de woorden 'regering in ballingschap' echter niet.

Puigdemont riep opnieuw op tot dialoog en noemde de houding van de Spaanse regering ,,oorlogszuchtig." De EU moet volgens hem stelling nemen tegen het ,,Spaanse geweld". ,,De aanklacht tegen ons getuigt van agressie en is ongegrond. Pacifisme is ons enige wapen", aldus Puigdemont.

De Spaanse regering ontsloeg Puigdemont en zijn medebestuurders nadat het Catalaanse regioparlement zich vrijdag had uitgesproken voor onafhankelijkheid. Madrid nam het bestuur van het autonome Catalonië daarna over. Puigdemonts regionale regering had eerder het initiatief genomen tot een volgens Madrid ongrondwettelijk referendum over onafhankelijkheid. De volksraadpleging vond plaats op 1 oktober.

Voorafgaand aan de persconferentie bracht Puigdemont een bezoek aan het kantoor van de Europese Vrije Alliantie. Hierin zijn zo'n veertig partijen verenigd die uit zijn op meer zelfbeschikking, waaronder de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA). Volgens de Catalaan heeft hij geen contact gehad met Belgische politici. N-VA-staatssecretaris Theo Francken (Asiel) zei dit weekend dat België de mogelijkheid biedt aan EU-burgers om asiel aan te vragen.

Terug naar boven