r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Partij Tsjechische miljardair gaat alleen regeren

vrijdag 27 oktober 2017, 14:44

PRAAG (ANP/DPA) - De winnaar van de parlementsverkiezingen in Tsjechië, de protestbeweging ANO (ja) van de populistische miljardair Andrej Babis, gaat alleen regeren. ,,We zijn bij alle partijen op een afwijzing gestoten, dus we zullen een minderheidsregering proberen'', zei Babis tegen Tsjechische media.

ANO is bij de parlementsverkiezingen van een week geleden veruit de grootste partij geworden met 29,6 procent van de stemmen. Het nieuwe parlement komt pas op 20 november in de nieuwe samenstelling voor het eerst bijeen.

President Milos Zeman had donderdag al zijn steun voor een dergelijke variant uitgesproken. ,,Hij is de winnaar van de verkiezingen en dat moet men respecteren'', zei de 73-jarige president..

Wie zo'n minderheidsregering zal gedogen, is nog onduidelijk. ,,We gaan een programma presenteren dat deels ook programma's van andere partijen omvat'', kondigde Babis aan.

Gespeculeerd wordt over steun van de anti-immigratiepartij SPD of de orthodoxe communisten (KSCM). De 63-jarige Babis had zich tijdens de verkiezingscampagne gepresenteerd als anti-immigratie en euroscepticus, maar noemde zich na de verkiezingen ,,pro-Europees''.

Terug naar boven