r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Zakenman Babis wint verkiezingen in Tsjechië

zaterdag 21 oktober 2017, 21:01

PRAAG (ANP/RTR/DPA) - De omstreden populist en miljardair Andrej Babis is de duidelijke winnaar van de parlementsverkiezing in Tsjechië. Na telling van 99,9 procent van de stemmen kwam zijn partij ANO op 29,7 procent van de stemmen, een niet in te halen voorsprong voor de concurrenten. De opkomst was met krap 61 procent ongeveer even hoog als in 2013.

De tweede grootste partij werd nipt de conservatieve ODS met 11,3 procent. Partijleider Petr Fiala sloot een alliantie met Babis echter op voorhand uit.

Analisten spreken van een politieke aardverschuiving in Tsjechië. De rechts-radicale SPD van ondernemer Tomio Okamura wist sterk te groeien en kwam uit op 10,6 procent. De regerende sociaaldemocraten (CSSD) beleefden echter een debacle met slechts 7,5 procent van het aantal stemmen. (2013: 20,5 procent). Een recordaantal van negen partijen, waaronder ook de Piratenpartij, komt in het Tsjechische parlement.

Ondanks dat het economisch goed gaat met het land, winnen ANO en andere protestpartijen aan populariteit. Babis' ANO was deel van het nu demissionaire Tsjechische kabinet, maar stelt zich op als oppositiepartij. De partij is onder meer tegen het toelaten van vluchtelingen en verdere integratie binnen de Europese Unie. Zij staat echter wel achter het EU-lidmaatschap van Tsjechië.

Bij zowel links als rechts wint de zakenman kiezers met zijn beloftes om te investeren in wegen en corruptie in de politiek tegen te gaan. Tegenstanders vrezen dat Babis zijn toch al omvangrijke zakelijke invloed in het land zal uitbreiden als hij premier wordt.

Babis wordt beschuldigd van belangenverstrengeling. Hij zou ook ten onrechte 2 miljoen aan Europese subsidies hebben ontvangen. De politicus spreekt alle beschuldigingen aan zijn adres tegen.

Delen

Terug naar boven