r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Juncker wenst Kurz succes met pro-EU-regering

maandag 16 oktober 2017, 13:15
Jean-Claude Juncker
Bron: European Commission

BRUSSEL (ANP) - Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker heeft de Oostenrijkse ÖVP-leider Sebastian Kurz gefeliciteerd met zijn verkiezingsoverwinning. In een brief wenst hij hem succes met de vorming van een ,,stabiele en pro-Europese regering’’.

Oostenrijk bekleedt in de tweede helft van volgend jaar het roterende EU-voorzitterschap, waarbij onder verantwoordelijkheid van Wenen een reeks belangrijke beslissingen over de EU moet worden genomen, schrijft Juncker. ,,Een grote uitdaging voor Oostenrijk en u persoonlijk'', aldus de Luxemburger.

De 31-jarige Kurz nam als minister van Buitenlandse Zaken eerder stelling tegen het EU-migratiebeleid. Hij zei eerder dat de nieuwe regering voor hem ,,zeer duidelijk'' pro-Europees moet zijn, met meer samenwerking op grote thema’s. Elk geflirt met een öxit - een Oostenrijks vertrek uit de EU - is wat hem betreft uit den boze.

De vraag is met welke partijen de conservatieve ÖVP een regeringscoalitie gaat vormen. Zo staat de rechts-populistische FPÖ, die ruim een kwart van de stemmen haalde, te boek als erg eurosceptisch.

Delen

Terug naar boven