r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

Ontwerpconclusie Europese Raad: start tweede fase Brexitonderhandelingen?

vrijdag 13 oktober 2017, 8:45
General view of the European Council
Bron: European Commission

DEN HAAG (PDC) - De Europese Raad gaat mogelijk akkoord met de start van fase twee in de Brexitonderhandelingen. Dat staat in een ontwerpconclusie die gisteren door de Europese Raad naar de lidstaten is gestuurd. In deze tweede fase zal de toekomstige relatie tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk en met name de handel tussen beide grootmachten behandeld worden. Tot nu toe werden gesprekken hierover nog nadrukkelijk uitgesteld door de EU.

De Europese Raad is tevreden over de vooruitgang die is geboekt met name op het gebied van burgerrechten en de grens met Ierland. De Europese Raad wijst er echter ook op dat er nog geen concrete afspraken zijn over de financiële verplichtingen van het Verenigd Koninkrijk. Toch wordt opgeroepen om door te gaan met de onderhandelingen, zodat zo snel mogelijk met de tweede onderhandelingsfase begonnen kan worden.

In de derde en laatste paragraaf van het document houdt de Europese Raad echter toch weer een slag om de arm als het gaat om het nemen van een volgende stap in de Brexitonderhandelingen. In december zal de Europese Raad evalueren of er daadwerkelijk voldoende vooruitgang is geboekt om over de toekomstige relatie van de EU en het Verenigd Koninkrijk te praten. Als dat het geval is, komt de Europese Raad met aanvullende richtlijnen over de toekomstige relatie tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk.

Bron: Politico

Delen

Terug naar boven