r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

Impasse in onderhandelingen over brexit

donderdag 12 oktober 2017, 13:53
gewijzigd
David Davis en Michel Barnier
Bron: European Commission

BRUSSEL (ANP) - Bij de onderhandelingen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk is deze week niet veel vooruitgang geboekt. Vooral de financiële afrekening blijkt een struikelblok.

De Britten hebben nog altijd niet bevestigd wat en hoeveel ze willen betalen, zei EU-onderhandelaar Michel Barnier donderdag in Brussel na afloop van de vijfde onderhandelingsronde. Hij nam het woord ,,impasse’’ in de mond. ,,Dit is zeer zorgwekkend voor duizenden projecten in Europa.''

Over de rechten van burgers en de grens tussen Ierland en Noord-Ierland zijn de partijen wel iets dichter tot elkaar gekomen. ,,Maar er is nog meer werk te doen.’’ Zo eist de EU dat het Europees Hof van Justitie het laatste woord blijft houden bij geschillen over burgerrechten, bijvoorbeeld over gezinshereniging of uitkeringen. Londen wil af van het EU-hof.

Voldoende vooruitgang op deze punten is een voorwaarde om over te gaan naar de tweede fase over de toekomstige relaties. Londen hoopte daar nog deze maand groen licht voor te krijgen, maar dat wordt op zijn vroegst in december. ,,Ik ben ervan overtuigd dat met politieke wil vooruitgang in de komende twee maanden mogelijk is'', aldus Barnier. ,,Geen deal zou een heel slechte deal zijn'', herhaalde de Fransman.

Zowel Barnier als zijn Britse tegenspeler David Davis beoordeelde de sfeer als ,,constructief''. Davis acht een akkoord over burgerrechten snel haalbaar. Rondom de grenskwestie wordt volgens hem gewerkt aan ,,creatieve oplossingen''.

De Brit stelde dat het ook in het belang van de EU zou zijn als de 27 lidstaten Barnier volgende week het mandaat geven om over de toekomstige relaties te gaan praten. EU-president Donald Tusk zei deze week al dat dat onwaarschijnlijk is.

Delen

Terug naar boven