r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

Nederland wil ook naar EU-hof om tolheffing

donderdag 12 oktober 2017, 16:59
gewijzigd
Illustratie: Tempi Tunnel
Bron: European Commission

EN HAAG (ANP) - Nederland heeft het voornemen zich aan te sluiten bij Oostenrijk dat naar het Europese Hof van Justitie stapt over de tolheffing voor personenauto's die Duitsland wil invoeren. Dat laat een woordvoerster van het ministerie van Infrastructuur en Milieu weten.

De Oostenrijkse minister van Verkeer, Jörg Leichtfried, kondigde donderdag aan naar het Hof te gaan. Hij zei volgens het persbureau DPA dat het plan om tol te heffen op personenauto's discriminerend is en in strijd met Europese regels. De Duitse automobilist wordt namelijk volledig gecompenseerd voor de tolheffing, de buitenlandse autorijder niet.

Nederland wacht nu eerst de juridische onderbouwing af van de Oostenrijkers. Dat komt over ongeveer een maand. Daarna moet het nieuwe kabinet een definitief besluit nemen. Demissionair minister Melanie Schultz (Infrastructuur) heeft zich steeds fel verzet tegen het Duitse plan.

De Europese Commissie zegt ,,bereid te zijn om te bemiddelen tussen Oostenrijk en Duitsland". ,,Dit is een juridisch geschil tussen twee lidstaten. We hebben in dergelijke gevallen eerder bemiddeld", zei een woordvoerder woensdag in Brussel. De Oostenrijkse verkeersminister heeft de rol van de commissie in het Duitse tolplan eerder echter ,,schandalig" genoemd.

Brussel was aanvankelijk een juridische procedure tegen Berlijn begonnen omdat het eerste tolplan discriminerend tegenover buitenlandse weggebruikers was. Nadat Duitsland het plan had aangepast en volgens de woordvoerder ,,de zorgen daarover waren weggenomen", stopte de commissie die inbreukprocedure eerder dit jaar.

Het voorstel is ook in Duitsland zelf omstreden. Het werd tegen en heug en meug aanvaard door de regering van CDU en SPD. Die moet nu plaats maken voor een nieuwe coalitieregering van vermoedelijk CDU, Groenen en FDP, waarin het tolplan weinig kans van slagen lijkt te hebben.

Delen

Terug naar boven