r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Donderdag 26 oktober bekendmaking laureaat Sacharovprijs 2017

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op woensdag 11 oktober 2017.

Aura Lolita Chavez Ixcaquic, de Democratische Oppositie in Venezuela en Dawit Isaak zijn de finalisten voor de Sacharovprijs 2017. De laureaat wordt op 26 oktober gekozen.

De drie finalisten werden gekozen na een stemming door de commissies Buitenlandse zaken en Ontwikkelingssamenwerking op 10 oktober.

Aura Lolita Chavez Ixcaquic is een mensenrechtenverdediger uit Guatemala. Zij is lid van de Raad van het K'iche'-volk, een organisatie die vecht voor de bescherming van natuurlijke rijkdommen en mensenrechten tegen de uitbreiding van de mijnbouw-, houtkap-, waterkracht- en agro-industriesector. Deze activiste is meerder malen bedreigd.

Democratische Oppositie in Venezuela: de Nationale Vergadering (Julio Borges) en alle politieke gevangenen, zoals vermeld door Foro Penal Venezolano, vertegenwoordigd door Leopoldo López, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos en Andrea González. De situatie in Venezuela is ernstig verslechterd met betrekking tot democratie en mensenrechten in een klimaat van groeiende politieke en sociale instabiliteit. Politieke gevangenen in Venezuela, evenals de democratische oppositie in Venezuela, waren ook in 2015 finalist voor de Sacharovprijs.

Dawit Isaak is een Zweedse-Eritrese dramaturg, journalist en schrijver, die in 2001 door de Eritrese autoriteiten werd gearresteerd tijdens een politieke onderdrukking. Hij is gevangengenomen en werd het laatst gezien in 2005. In 2009 was Isaak finalist voor de Sacharovprijs.

Volgende stappen

Op 26 oktober selecteert de Conferentie van voorzitters (de fractievoorzitters en EP-voorzitter) de Sacharovprijswinnaar 2017. De prijs, bestaande uit een certificaat en 50.000 euro, wordt uitgereikt in een ceremonie in het Europees Parlement in Straatsburg op 13 december 2017.

Over de Sacharovprijs

De Sacharovprijs voor de vrijheid van denken wordt jaarlijks uitgereikt door het Europees Parlement. De prijs werd opgericht in 1988 om personen en organisaties die de mensenrechten en grondvrijheden verdedigen, te eren.

In 2016 werd de prijs uitgereikt aan de Nadia Murad and Lamiya Aji Bashar, pleitbezorgers voor de Jezidigemeenschap en voor de overlevende vrouwen van seksuele slavernij door IS.

Sacharovprijs stap voor stap

Hoe wordt de winnaar gekozen?

Meer informatie

Productinformatie

REF.: 20171009STO85654

Gecreëerd: 11-10-2017 - 12:49

Bijgewerkt op: 10-10-2017 - 18:00


Terug naar boven