r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU gaat uit van brexitakkoord met Britten

dinsdag 10 oktober 2017, 17:08
Brexit

BRUSSEL (ANP) - Een vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zonder dat er een akkoord is over de scheidingsvoorwaarden is geen scenario waaraan de EU werkt. EU-president Donald Tusk zei dat dinsdag in Brussel, waar de vijfde onderhandelingsronde tussen beide partijen gaande is.

Tusk reageerde op geluiden uit Londen dat de Britse regering wel werkt aan zo’n ‘no deal’-scenario. ,,Wij onderhandelen in goed vertrouwen'', zei hij. De Pool sprak de hoop uit dat er tegen december voldoende vooruitgang is geboekt op de drie hoofdpunten: de rechten van burgers, de grens tussen Ierland en Noord-Ierland en de financiële afrekening. Pas daarna kan de toekomstige relatie ter sprake komen.

Als blijkt dat de gesprekken nog altijd niet vlotten en er ook in december onvoldoende voortgang is, ,,dan zullen we - met onze Britse vrienden - moeten denken over welke richting we opgaan’’, besloot Tusk.

Het Verenigd Koninkrijk verlaat de EU in principe eind maart 2019, maar heeft al aangekondigd voorstander te zijn van een overgangsfase van enkele jaren.

Delen

Terug naar boven