r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Tusk roept Rajoy op geweld te vermijden

dinsdag 3 oktober 2017, 8:12
gewijzigd
Donald Tusk
Bron: The Council of the European Union

BRUSSEL (ANP) - De Spaanse regering moet verdere escalatie en het gebruik van geweld in het conflict met Catalonië vermijden. EU-president Donald Tusk heeft de Spaanse premier Mariano Rajoy daartoe opgeroepen in een telefoongesprek.

Tusk, de voorzitter van de Europese Raad van regeringsleiders, liet verder weten dat hij de ,,grondwettelijke argumenten’’ van Rajoy deelt. Die komen erop neer dat het referendum zondag over de onafhankelijkheid van Catalonië illegaal was, zoals ook de Spaanse rechter heeft geoordeeld, en dat Catalonië zich volgens de grondwet niet kan afsplitsen.

De Europese Commissie riep de partijen eerder op de dag op ,,heel snel’’ met elkaar in gesprek te gaan en zei erop te vertrouwen dat Rajoy dit ,,moeilijke proces kan managen.'' Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker had ook een telefoongesprek met Rajoy. Hij heeft vooral geluisterd en het standpunt van de commissie nog eens herhaald, aldus zijn woordvoerder.

Voor de internationale bemiddeling die de Catalaanse premier Carles Puigdemont voorstelt lijkt nog weinig animo te zijn. Verscheidene Europarlementariërs, ook uit Nederland, vinden dat daarbij een rol is weggelegd voor de EU. Het Europees Parlement houdt woensdag om 15.00 uur een debat over de kwestie, werd maandag besloten. Vicevoorzitter Frans Timmermans voert het woord namens de Europese Commissie.

De discussie gaat over de rechtsstaat, de grondwet en de grondrechten in Spanje in het licht van de gebeurtenissen in Catalonië. Een voorstel van de groene fractie om het vooral over het ,,grootschalige politiegeweld tegen vreedzame betogers'' te hebben haalde geen meerderheid.

Terug naar boven