r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Brussel roept partijen Spanje op tot dialoog

maandag 2 oktober 2017, 15:05
gewijzigd
Demonstratie voor Catalaanse onafhankelijkheid, bron xenaia - WikiMedia
Bron: WikiMedia/xenaia

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie roept alle partijen in Spanje op ,,heel snel’’ met elkaar in gesprek te gaan over Catalonië. ,,Geweld kan nooit een instrument zijn in de politiek. Dit zijn tijden waarin eenheid en stabiliteit nodig zijn, en niet verdeeldheid en fragmentatie'', zei een woordvoerder maandag.

,,We hebben er vertrouwen in dat de Spaanse premier Mariano Rajoy dit moeilijke proces kan managen'', aldus de zegsman. Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker belt later op de middag met Rajoy. Het dagelijks bestuur van de EU blijft het referendum over de onafhankelijkheid van Catalonië als een interne Spaanse aangelegenheid zien en gaat vooralsnog niet bemiddelen. ,,De commissie heeft in dit stadium geen rol te spelen.''

Bij schermutselingen rondom het referendum raakten zondag bijna negenhonderd mensen gewond, onder wie tientallen agenten. Het Spaanse hooggerechtshof had de volksraadpleging illegaal verklaard, maar de regionale regering van Catalonië zette toch door. ,,Onder de Spaanse grondwet was de stemming van gisteren niet legaal'', aldus de commissiewoordvoerder. Hij wilde niet ingaan op de vraag of het politiegeweld proportioneel was.

De weigering om het optreden van de Spaanse politie te veroordelen kwam de commissie van verschillende kanten op kritiek te staan. ,,Dit is heel beschadigend voor de geloofwaardigheid van de EU’’, vindt bijvoorbeeld EU-parlementariër Kati Piri (PvdA). Esther de Lange (CDA) riep op het geweld te veroordelen. Peter van Dalen (ChristenUnie) wil dat de EU gaat bemiddelen en Hans van Baalen (VVD) een einde aan het ,,onacceptabele en disproportionele politiegeweld’’.

De Spaanse premier Mariano Rajoy legde de schuld bij de ,,onverantwoordelijke’’ Catalaanse regering. ,,Wij hebben slechts onze plicht gedaan en de wet nageleefd.'' De Catalaanse premier Carles Puigdemont vroeg eerder om bemiddeling. ,,De Europese Unie kan niet langer de andere kant op blijven kijken. Wij zijn Europese burgers van wie de rechten en vrijheden zijn geschonden.’’

Terug naar boven