r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Rutte: regering Spanje in recht, dialoog nodig

maandag 2 oktober 2017, 10:51
Mariano Rajoy op Europese Raad 15/12/2016
Bron: The Council of the European Union

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte zeg dat de Spaanse regering ,,in haar recht staat'' met het optreden in Catalonië tegen het referendum over onafhankelijkheid. ,,Tegelijkertijd zijn de beelden die we hebben gezien heel heftig, dus we roepen alle partijen op om in dialoog te proberen dit tot rust te brengen''.

Volgens Rutte heeft de Spaanse premier Mariano Rajoy het ,,juridische gelijk'' aan zijn kant. Rutte verwijst daarbij naar de uitspraak van het constitutioneel hof in Spanje over het referendum.

Bij het referendum over Catalaanse onafhankelijkheid raakten zondag honderden mensen gewond. De rechter had de volksraadpleging verboden. Agenten grepen in bij stembureaus om het referendum te verhinderen.

D66-leider Alexander Pechtold ziet een rol weggelegd voor Brussel. ,,Geweld is binnen Europa nooit de oplossing. Ik denk dat de Europese Unie misschien enigszins kan bemiddelen, want de beelden zijn afschuwelijk", zei de D66-leider voor het begin van een nieuwe dag van onderhandelen over een nieuw kabinet.

Terug naar boven