r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Iran-deal getipt voor Nobelprijs voor Vrede

maandag 2 oktober 2017, 10:02

OSLO (ANP) - Met de start van het jaarlijkse Nobelprijzenseizoen maandag met de aankondiging van die voor Geneeskunde, begint ook het jaarlijkse raden naar wie de Nobelprijs voor de Vrede vrijdag toegekend krijgt. Belangrijkste kanshebber lijken volgens deskundigen de hoofdrolspelers die het akkoord over het kernprogramma van Iran tot stand brachten. Het akkoord wordt verafschuwd door president Trump, die het mogelijk wil terugdraaien, en het Nobelcomité zou daarmee een belangrijk signaal willen afgeven.

De prijs zou dan gaan naar de Europese hoofdonderhandelaar Federica Mogherini en de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif. Of ook zijn toenmalige Amerikaanse ambtsgenoot John Kerry de prijs krijgt zou afhankelijk zijn van de boodschap die het Nobelcomité aan Trump wil geven.

Ook de Witte Helmen worden weer genoemd als kanshebbers. Dat zijn circa 3000 vrijwilligers die in Syrië bij elk bombardement niet naar de schuilkelders rennen, maar proberen slachtoffers onder het puin vandaan te halen.

De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR en de Hoge Commissaris Filippo Grandi zouden de prijs kunnen krijgen voor hun werk met de ongekend grote vluchtelingenstroom die de wereld momenteel kent in onder meer Syrië, Afghanistan, Myanmar en Bangladesh.

De Turkse krant Cumhuriyet en hoofdredacteur Can Dundar zouden als prijswinnaars een symbool kunnen zijn tegen de beknotting van de persvrijheid in Turkije. Ook paus Franciscus, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en zelfs de eerdere winnaar Barack Obama worden weer genoemd.

Duizenden mensen, onder wie parlementariërs uit de hele wereld, hoogleraren en voormalige winnaars, kunnen de kandidaten voor de lijst voordragen. De Nobelprijs voor de Vrede bestaat uit een onderscheiding en een geldbedrag van 9 miljoen Zweedse kronen (ruim 940.000 euro).

Delen

Terug naar boven