r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Ongeregeldheden rond referendum Catalonië

zondag 1 oktober 2017, 19:17
Spanje en Catalonië

BARCELONA (ANP) - Het onafhankelijkheidsreferendum in de Spaanse regio Catalonië is uitgelopen op ongeregeldheden. Daarbij raakten volgens de burgemeester van Barcelona ruim 460 mensen gewond. Ook liepen ten minste twaalf agenten verwondingen op bij opstootjes.

Miljoenen Catalanen konden zondag naar de stembus om te stemmen over de afscheiding van hun regio van de rest van Spanje. In dorpen en steden vormden zich lange rijen buiten gebouwen die dienst deden als stembureau. Veel kiezers lieten zich weinig gelegen liggen aan kritiek van de landelijke overheid, die de volksraadpleging illegaal noemt.

Catalanen botsten op meerdere plaatsen met de politie, die opdracht had gekregen de stemming te dwarsbomen. Agenten traden soms hardhandig op om mensen te verwijderen uit geïmproviseerde stembureaus. Ook botste de oproerpolitie in Barcelona met betogers. Boze Catalanen scandeerden slogans als ,,weg met de bezetters''.

Door de onrust moest ook de Catalaanse premier Carles Puigdemont uitwijken naar een andere plaats. Agenten waren binnengevallen in de school bij Girona waar de politicus zijn stem zou uitbrengen. Terwijl politiemensen het pand binnendrongen, zongen Catalanen met hun vuisten in de lucht hun volkslied.

Bij rechtbanken kwamen ondertussen ook klachten binnen van mensen die de politie juist een te passieve opstelling verweten. Die kritiek richtte zich op de regionale politiemacht, de Mossos d'Esquadra. Volgens de klagers lieten agenten van de Mossos het na om illegale stembureaus te sluiten.

Het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken maakte zondagmiddag bekend dat al 92 stembureaus zijn gesloten door de politie. Zeker drie mensen zijn opgepakt. De Catalaanse autoriteiten hadden kiezers opgeroepen stembiljetten thuis uit te printen en die ingevuld in te leveren waar dat mogelijk was.

Terug naar boven