r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

May ziet vooruitgang over burgerrechten

vrijdag 29 september 2017, 15:01
gewijzigd
Theresa MAY
Bron: The Council of the European Union

TALLINN (ANP) - De brexitonderhandelaars hebben volgens de Britse premier ,,goede vooruitgang’’ geboekt over de rechten van EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk. Zij herhaalde vrijdag bij een top in Tallinn dat ze zich ervoor in blijft zetten dat zij blijven als haar land de EU heeft verlaten. ,,De onderhandelingen gaan over het geven van zekerheid en geruststelling. Op dat onderwerp is goede vooruitgang geboekt.''

EU-onderhandelaar Michel Barnier was donderdag na de vierde gespreksronde voor het eerst positief over ,,het professionalisme" bij het Britse team, maar gaf aan dat er nog veel te doen is. Zo moet er ook over de grens tussen Ierland en Noord-Ierland en de financiële afrekening,,voldoende vooruitgang’’ zijn voordat de gesprekken over de toekomstige (handels)relatie kunnen beginnen.

Barnier moet over drie weken aangeven of dat het geval is, waarna de 27 EU-leiders een besluit moeten nemen. Premier Rutte zei dat ,,we niet te hoopvol moeten zijn.'' Volgens hem is een ,,klein wonder'' nodig. Ook volgens Europees Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker moet er een wonder gebeuren willen de EU-leiders op een top in Brussel op 19 en 20 oktober besluiten dat de volgende fase in kan gaan.

Het Europees Parlement, dat een akkoord over het vertrek ook moet goedkeuren, stelt ook dat er nog onvoldoende vooruitgang is geboekt. In een resolutie, waar volgende week over wordt gestemd, roept het parlement de leiders op dat vast te stellen, tenzij de vijfde gespreksronde een grote doorbraak oplevert.

Terug naar boven