r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU-hof behandelt meer zaken sneller

dinsdag 26 september 2017, 11:30
Rechtspraak - vrouwe Justitia

LUXEMBURG (ANP) - Het Europese Hof van Justitie wikkelt zaken sneller af en heeft ook een aanzienlijke achterstand weggewerkt. Dat blijkt uit een doelmatigheidsonderzoek van de Europese Rekenkamer dat vindt dat het toch nog beter kan.

,,De beslissingen van het Hof hebben belangrijke gevolgen voor individuen, bedrijven, lidstaten en de unie als geheel. Niet binnen een redelijke termijn uitspraak doen kan aanzienlijke kosten voor de betrokken partijen met zich meebrengen”, aldus het rapport.

De kosten van het Hof bedragen in 2017 zo’n 400 miljoen euro. Het Gerecht breidt tot 2019 uit tot 56 rechters. Het Hof gaat ook de verouderde en complexe IT-systemen aanpakken.

De EU-instelling bestaat uit twee rechtsprekende instanties, het Hof van Justitie en het Gerecht. Het Hof telt 28 rechters die worden bijgestaan door elf advocaten-generaal. Het behandelt voornamelijk zaken waarin nationale rechtbanken uitleg van het EU-recht vragen. Het Gerecht heeft 45 rechters en doet vooral EU-zaken van economische aard van personen en bedrijven, bijvoorbeeld als ze een boete van de Europese Commissie aanvechten.

Delen

Terug naar boven