r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Subsidie lastiger voor politieke partijen EU

vrijdag 15 september 2017, 13:29
Europees Parlement
Bron: Wikicommons/David Iliff

BRUSSEL (ANP) - De drempel voor Europese politieke partijen en stichtingen om subsidie van de EU te krijgen wordt opgehoogd. De Europese Commissie wil dat de voorwaarden worden aangescherpt.

,,We zouden de zakken van anti-Europese extremisten niet moeten vullen’’, zei commissievoorzitter Jean-Claude Juncker deze week. Zijn tweede man Frans Timmermans presenteerde vrijdag de officiële plannen. Hij benadrukte dat het ,,op geen enkele manier’’ de bedoeling is om te dicteren wat het progamma van Europese partijen moet zijn. ,,Partijen zijn vrij om te zeggen wat ze vinden, ook tegen de EU. Dat is democratie. Maar de huidige regels lokken misbruik uit.''

Nu worden soms partijen opgericht met maar één handtekening. ,,Sommigen lijken alleen opgezet om geld op te halen, dat moet ophouden'', zegt Timmermans. Bij een aanvraag zou in de toekomst in minstens zeven lidstaten serieuze steun van nationale partijen moeten worden gevonden.

Van de fondsen wordt nu 15 procent gelijk verdeeld over de Europese partijen, ongeacht het aantal kiezers dat ze achter zich hebben . Het zou democratischer zijn om dat terug te brengen naar 5 procent, waardoor de grote partijen meer krijgen. Ter illustratie: de grootste partij in het Europees Parlement, de christendemocratische EVP, waar het CDA onder valt, ontvangt dit jaar zo'n 9 miljoen euro.

Verder moet het in het geval van fraude eenvoudiger worden de subsidie snel terug te halen, bijvoorbeeld bij penningmeesters die hebben gerommeld.

Het Europees Parlement en de lidstaten moeten het voorstel nog goedkeuren.

Terug naar boven