r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Europees Parlement en Raad starten onderhandelingen over inspraak op wetgeving

dinsdag 12 september 2017, 11:32
Europees Parlement
Bron: Wikicommons/David Iliff

DEN HAAG (PDC) - Vandaag starten onderhandelingen tussen het Europees Parlement en de Raad. De uitkomst van deze onderhandelingen kan van grote invloed zijn op de machtsverhoudingen tussen lidstaten en het Europees Parlement binnen de EU.

Er zijn grofweg twee procedures voor de behandeling van wetgeving door het Europees Parlement en de Raad. Bij de ene procedure heeft het Parlement geen stemrecht en mag het alleen adviseren, terwijl bij de andere procedure het Parlement wel stemrecht heeft.

Bij verordeningen en richtlijnen is duidelijk afgesproken wanneer er sprake is van welke procedure, zodat de discussie hier niet meer over hoeft te gaan. Er is echter ook sprake van ander soort wetgeving waarbij dit niet duidelijk geregeld is.

Het gaat hier om gedelegeerde handelingen en uitvoeringshandelingen. Een belangrijk verschil is dat het Parlement uitvoeringshandelingen niet kan vetoën. Hier heeft dus alleen de Raad stemrecht. Bij gedelegeerde handelingen hebben zowel de Raad als het Parlement stemrecht.

De laatste jaren is er veel discussie geweest of er sprake is van een uitvoeringshandeling of gedelegeerde handeling. Daarom is er behoefte ontstaan om dit duidelijk te regelen, waardoor vandaag onderhandelingen zijn opgestart.

Bron: EUobserver, 12 september 2017

Terug naar boven