r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

EU erkent nieuwe assemblee Venezuela niet

donderdag 3 augustus 2017, 8:44
gewijzigd
Extraordinary JHA Council
Bron: The Council of the European Union

DEN HAAG (ANP) - Nederland en de andere lidstaten van de Europese Unie erkennen de nieuwe grondwetgevende vergadering in Venezuela niet. Maar de EU wil het land, dat rap lijkt af te glijden naar een dictatuur, nog geen sancties opleggen.

De verkiezing van een nieuwe grondwetgevende vergadering heeft de crisis in Venezuela verdiept, constateerden minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken en EU-buitenlandcoördinator Federica Mogherini woensdag. President Nicolás Maduro drukte de verkiezing door om zo het parlement, waar de oppositie de dienst uitmaakt, buitenspel te zetten. De oppositie boycotte de verkiezing en Maduro won die dus eenvoudig.

De EU eist dat Maduro politieke gevangenen, zoals de twee oppositieleiders die dinsdag werden opgepakt, onmiddellijk vrijlaat. Hun arrestatie leidt tot het verder oplopen van de politieke spanningen, stelt Koenders.

De EU staat klaar om scherpere maatregelen te nemen als het Venezolaanse regime haar leven niet betert. Vooral Griekenland dwarsboomde een voorstel om Venezuela nu al sancties op te leggen, melden Brusselse media op gezag van diplomatieke bronnen. Onder meer Nederland en Spanje zouden het regime juist wel willen straffen. De Verenigde Staten hebben al wel sancties afgekondigd.

Nederland volgt de crisis in Venezuela al langer nauwlettend. Aruba, Curaçao en Bonaire liggen vlak voor de kust van het Zuid-Amerikaanse land.

Delen

Terug naar boven